Dit is misschien wel het meest onderschatte stukje waarmee je je lichaam kunt ondersteunen voor een goede spijsvertering. Deze basis stappen kunnen al veel ellende voorkomen qua lichamelijke ongemakken!
Pas jij ze al toe?
Maal jij je voedsel helemaal fijn voordat je het doorslikt? Of eet je te snel en kauw je nauwelijks? Ik zie het veel in mijn praktijk en vaak weet je dit al van jezelf. Ik zeg altijd: ‘kauw minimaal 15x op een hap’, liefst zelfs richting de 30 keer maar 15 is voor velen al een enorme verbetering én uitdaging. En natuurlijk verschilt het of je nu een banaan eet of een biefstuk.
Tijdens het kauwen maak je speeksel aan, hierin zitten enzymen ‘amylase’ die je helpen met de koolhydraten verteren, je spijsvertering start dus al in je mond. Door het kauwen en proeven krijgt je maag ook een seintje dat het maagzuur moet aanmaken.
Vervolgens komt dit fijngemalen voedsel in je maag terecht. Het maagzuur moet heel zuur zijn zodat het schadelijke bacteriën, schimmels en parasieten dood kan maken zodat ze niet doorgaan naar de darmen en daar ellende veroorzaken. Ik zie in mijn praktijk dagelijks mensen die een bacterie, schimmel of parasiet in de darmen hebben.
Zorg dat je niet drinkt bij of direct na de maaltijd, tenzij je medicijnen in moet nemen natuurlijk. Liefst drink je tot 20 minuten voor de maaltijd of een uur er na. Dit voorkomt dat het maagzuur minder zuur wordt en er dus schadelijke bacteriën etc. hun weg vervolgen naar de darmen.
Eet in rust! Niet even snel achter de computer, tv of tijdens je lunch wandeling. Je hebt een sympathisch zenuwstelsel die is actief als je lichaam in de actiestand staat, en een parasympathisch zenuwstelsel dat is je rust stand. Vertering vindt plaats in de parasympathische stand, zorg dus voor een rustmoment tijdens het eten anders gaat de vertering niet goed en worden je spijsverteringsorganen niet aangestuurd.
Er zijn natuurlijk nog veel meer tussenstations in de spijsvertering waar het mogelijk fout kan gaan, denk aan onvoldoende enzymen aanmaken, een overbelaste lever of een ‘lekkende’ darm. Ik kijk graag met je mee waar het bij jou mogelijk fout gaat en welk aanvullend onderzoek duidelijkheid kan bieden. Denk aan een bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek.
Plan een gratis kennismakingsgesprek in om te bespreken waarbij ik je kan helpen.