Seed cycling ~ Zaadrotatie

Een verstoorde hormoonbalans kan tal van klachten geven. Zo kun je een onregelmatige cyclus hebben, mentale en fysieke klachten ervaren, maar ook huidproblemen, stemmingswisselingen en een laag libido hebben. Onze hormonen kunnen ook PMS klachten geven en zelfs onvruchtbaarheid betekenen.

Gelukkig kun je door leefstijlverandering je hormoonbalans een handje helpen en ook seed cycling kan daaraan bijdragen.

 

Wat is seed cycling?

Met seed cycling, of zaadrotatie, eet je specifieke zaden gedurende de helften van je cyclus om de deze te ondersteunen. Deze zaden versterken elkaar wanneer je zaadrotatie toe gaat passen.

 

Overzicht van de 4 zaden:
Lijnzaad: heeft zwakke oestrogene eigenschappen, bevat lignanen en helpt het lichaam om een teveel aan xeno-oestrogenen te remmen
Pompoenpitten: rijk aan zink wat de progesteronproductie en de vrijlating daarvan ondersteunt tijdens de tweede fase, ook rijk aan antioxidanten en tryptofaan dat nodig is om serotonine en melatonine aan te maken
Zonnebloempitten: zijn rijk aan selenium en daardoor ondersteunen ze de lever met ontgiften, de vitamine E helpt progesteronproductie te stimuleren, de calcium helpt stemmingswisselingen bij PMS verminderen, de ijzer en magnesium ondersteunen de oestrogeenontgifting en kunnen menstruatiekrampen verminderen.
Sesamzaad: naast de zink rijk aan lignanen die helpen de overvloed aan oestrogeen te blokkeren, kan helpen ontstekingen te verminderen en helpt het hart te beschermen.

De buitenkant van de zaden bevat lignanen dat bindt overtollige hormonen aan zich. En de zaden bevatten essentiële vetzuren die nodig zijn voor de aanmaak van je hormonen.

 

Tip: koop altijd heel lijnzaad en breek ze zelf met een koffiebonenmaler of vijzel ivm oxidatie en behoud van de werkzame stoffen.

 

Hoe pas je seed cycling toe:

Seed-cycling-uitleg
Meer info?
Wil jij meer weten over hormonen en hoe ze voor je kunnen werken in plaats van tegen je? Stuur me gerust een berichtje!