Selecteer een pagina

Hormonen hebben grote invloed op het leven van vrouwen. Er is geen vrouw op de wereld die niet ergens in haar leven geconfronteerd wordt met klachten of problemen die samenhangen met hormonen. Klachten die samengaan met hormonale veranderingen zijn o.a. tijdens de menstruele cyclus, zwangerschap en de overgang. Maar ook de schildklier- en bijnierhormonen spelen een belangrijke rol.

Hormonen zijn ‘boodschapperstoffen’ die allerlei processen in het lichaam regelen. Ze hebben één hoofddoel: zorgen dat alles in balans is, dit heet homeostase.

Hormonen worden gemaakt van eiwitten en vetten (uit cholesterol), dit vindt plaats in de hormoonklieren. Ze worden via het bloed naar de cellen getransporteerd door transporteiwitten. Ze binden zich aan dit ‘transportmiddel’ omdat ze vaak niet oplosbaar zijn in het bloed. Om de cellen aan het werk te zetten komt het hormoon los van het transporteiwit. De cellen hebben receptoren waar dan de juiste vrije hormonen de passende sleutel van hebben. Zo past een hormoon op de bij zijn functie behorende cel.

Als hormonen niet meer nodig zijn en hun taak zit erop worden ze minder aangemaakt en worden ze afgebroken in de lever. Daarna verlaten de afvalstoffen het lichaam via de darmen of nieren.

Het zenuwstelsel meet continu belangrijke dingen zoals de bloeddruk, temperatuur, bloedsuikerspiegel of er gevaar dreigt. Ook meet het lichaam allerlei ritmes zoals het dag en nachtritme en de maandelijkse cyclus. Het hormoonsysteem reageert dan op deze informatie en zorgt ervoor dat alles goed blijft functioneren met zo min mogelijk lichamelijke klachten.

Tegenwoordig is onze voeding minder natuurlijk, we bewegen minder, leven gestrest en komen minder buiten Er zijn veel redenen waarom ons hormoonsysteem uit balans raakt. Hierdoor kunnen alle lichamelijke klachten ontstaan zoals problemen met de vruchtbaarheid, overgangsklachten, een verstoorde cyclus, schildklierproblemen en burn-out klachten. Ook het gedrag en het karakter kunnen door hormonen worden beïnvloed.

Als de hormonen in balans zijn voel je je vrolijk en energiek en heb je een gezond gewicht. Bij veel vrouwen zijn de hormonen uit balans. Herken je klachten als: het lukt niet om blijvend af te vallen, stemmingswisselingen, opgeblazen gevoel, vermoeidheid en menstruatieklachten en wil je hier iets aan doen?

Plan dan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek in om te bespreken waar ik je mee kan helpen!