Ik heb regelmatig vrouwen in mijn praktijk met overgangsklachten en een veel voorkomende klacht, naast niet af kunnen vallen, is dan wel problemen hebben met slapen.
En alsof dat nog niet genoeg is, ervaar je dan de volgende dag nog meer klachten. Je bent chagrijnig, prikkelbaar, moe en hebt trek in snaaien.
Hoe zit dat nou met die hormonen?
Klachten rond de menopauze ontstaan door sterke hormoonschommelingen die wel jarenlang uit balans kunnen zijn voor ze zich stabiliseren en de klachten verminderen. Door schommelende oestrogeen levels kan je eetgedrag veranderen en worden ook de serotoninelevels beïnvloed. Serotonine is de voorloper van melatonine, het slaaphormoon.
Ook het nachtelijk zweten houd je wakker waardoor je niet in je diepe slaap komt en dus ook niet uitgerust wakker wordt.
En hoe verminder ik mijn klachten?
Zorg dat je hormoonproef eet en leeft. En dit heeft betrekking op je voeding, beweging en stress.
Voeding: Qua voeding is het belangrijk dat je de bloedsuikerspiegel stabiel houdt, kies voor langzaam opneembare koolhydraten. Een goede afbraak van oestrogeen is belangrijk, dit doe je door minstens 400 gram groenten per dag te eten. Vooral koolsoorten zijn goed vanwege het stofje DIM, hiervoor dien je de groenten wel goed door te koken. Wees zuinig met alcohol en koffie. Zorg voor voldoende tryptofaan en magnesium in je voeding.
Beweeg: Zorg dat je dagelijks (buiten) beweegt.
Beperk stress: Je krijgt meer klachten bij stress tijdens de overgang dan ervoor. Doordat cortisol uit progesteron wordt gemaakt, kan stress het tekort aan progesteron vergroten. Stress en overgang gaan niet samen.
Zorg voor voldoende ontspanning in de avonduren.
Heb je vragen of tips nodig? Stuur me een berichtje!