Selecteer een pagina

Gemalen lijnzaad heeft een positieve werking op PCOS klachten, en voor mij niet meer weg te denken in mijn dagelijks leven.

Bij een verhoogd mannelijk hormoon Testosteron, ontstaan bij vrouwen klachten als haaruitval, acné en overbeharing op plaatsen waar de man haargroei heeft, zoals de kaaklijn, wangen maar ook rond de navel en op de borst.

 

Hormoonbalans

 

Lijnzaad bevat lignanen, ze hebben een fyto-oestrogene en anti-oxidatieve werking.
Lignanen stimuleren de lever het hormoon SHBG aan te maken, dat staat voor Sex Hormoon Bindend Globulin. SHBG zorgt ervoor dat het vrije Testosteron in je bloed wordt gebonden aan eiwit zodat het niet rond blijft zwerven. Bij PCOS is je SHBG in het bloed vaak te laag en lijnzaad helpt de Testosteron circulatie te verminderen.

Lijnzaad bevat ook slijmerige vezels die veel vocht opnemen, wat gunstig is voor de darmwerking (darmperistaltiek = kneedbewegingen). Het helpt ook als je last hebt van obstipatie.

Ook is lijnzaad rijk aan Omega 3, ALA. Het is bewezen dat lijnzaad kan werken bij hart- en vaatziekten, nierproblemen en diabetes type 2. Daarnaast zijn gezonde vetten onmisbaar voor hormoonbalans in het lichaam.

 

Zelf malen

 

Hele lijnzaden kunnen door ons lichaam niet worden verteerd, we moeten ze dus malen.
Maar koop alsjeblieft geen gebroken lijnzaad, omega 3 oxideert namelijk makkelijk onder invloed van zuurstof, licht en warmte waardoor er vrije radicalen vrijkomen.
Ik zelf heb een koffiebonenmaler gekocht en gebruik deze dus dagelijks voor het malen van twee eetlepels lijnzaad. Eén eetlepel is ongeveer 10 gram. De aanbevolen dag inname is tussen de 15-45 gram lijnzaad.

 

Tip!

 

Je kunt de vers gebroken lijnzaad in je smoothie verwerken of strooi het over je (plantaardige) yoghurt of kwark!

 

Was jij al bekend met de positieve werking van lijnzaad bij PCOS? Ik ben benieuwd of je het gaat proberen! Laat het weten in een reactie.

Koffiebonenmaler-PCOSGemalen-lijnzaadyoghurt-lijnzaad