Maagzuur is een belangrijke stap in de vertering. De maag zorgt o.a. voor eiwit vertering.
Bij de vertering wordt er in de maag o.a. slijm, zoutzuur (maagzuur) en pepsinogeen (een pro-enzym) aangemaakt. Onder invloed van zoutzuur wordt de pepsinogeen omgezet in pepsine, het actieve enzym, die een belangrijke rol bij de eiwitvertering speelt.
Het maagzuur doodt de meeste bacteriën die met het voedsel de maag binnen komen. Als het maagzuur niet zuur genoeg is komen er onbedoeld schadelijke bacteriën en ziekteverwekkers in de darmen die het niet hadden moeten overleven. Als ze daar eenmaal zitten kan dat de aanleiding zijn voor symptomen op allerlei plaatsen in het lichaam.
Als het maagsap niet goed is kan vitamine B12 ook niet in orde zijn. B12 wordt omgezet in de maag en opgenomen in de darm. Om vitamine B12 vrij te maken uit eiwitten zijn maagzuur en pepsine nodig.
Maagzuurtabletten zorgen voor te weinig pepsine, de zuurgraad (ph-waarde) wordt dan hoger, ofwel minder zuur. Naast maagzuurremmers zorgen pijnbestrijders als dyclofenac en ibuprofen voor aantasting van de maagwand.
Eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam. Een ontsteking in je lichaam betekent dat er een probleem wordt gerepareerd. Als de eiwitvertering wordt geremd door een maagzuurprobleem zijn er minder bouwstoffen in je lichaam om ontstekingen te repareren. Ook kan het dan voorkomen dat eiwitten in hun geheel in de bloedstroom worden opgenomen.
Het is dus super belangrijk om genoeg maagzuur te hebben!
Brandend maagzuur
Veel mensen hebben last van oprispingen van maagzuur.
Brandend maagzuur is vaak niet een teveel aan maagzuur, maar een tekort. Er is te weinig maagzuur voor de vertering zodat er een soort compensatie na de maaltijd volgt om te proberen de achterstand in te halen door extra veel maagzuur aan te maken. Maagzuur komt vaak voor tussen de maaltijden en niet tijdens de maaltijd.
Oorzaken zijn vaak:
- Teveel eten
- Overgewicht
- Helicobacter infectie
- Stress
Maar ook:
- Tijdens de zwangerschap
- Roken
- Medicijngebruik (zoals Ibuprofen, Aspirine, Diclofenac en Naproxen)
- Scherp eten, suiker, alcohol, koffie, chocolade, pepermunt, frisdrank met prik, sinaasappelsap, aspartaam en vette maaltijden
- Vitamine B1- of zinktekort
Wat kun je doen tegen brandend maagzuur?
- Niet teveel eten
- Rustig eten en goed kauwen (=vertering begint in je mond).
- Niet drinken bij de maaltijd, dit werkt maagzuur verdunnend. Maximaal een kwartier voor de maaltijd nog drinken. Het liefst staand, dan gaat het sneller door de maag.
- Dikke buik weg, pak je overgewicht aan.
- Stop drie uur voordat je gaat slapen met eten zodat je lichaam het nog kan verteren.
- Eet geen geraffineerde suikers en producten van witmeel (bijv. wit brood en pasta).
- Vermijd alle bewerkte voeding.
- Breng het hoofdeinde van het bed iets omhoog, zo voorkom je dat er maagzuur terugstroom de slokdarm in.
- Slaap niet op je rechterzij. Omdat de ingang van de slokdarm zich rechts van de maag bevindt, kan er maagzuur uit de maag lekken. Dit kun je voorkomen door op je linkerzij te slapen.
- Volg de Hormoonfactorleefstijl.
Bronnen:
Opleiding Trainer Hormoonfactor